Als museumdocent kom ik naar je toe en gaan we samen op locatie kunst kijken. Dit kan bijvoorbeeld in de klas, maar ook in het verzorgingstehuis of in de vergaderruimte. Samen naar kunst kijken levert veel op. Iedereen kijkt immers anders en heeft een andere achtergrond. We geven het kunstwerk samen betekenis door naar elkaar te luisteren en op elkaar voort te bouwen. Hierdoor komen er mooie gesprekken en interpretaties op gang. Als museumdocent begeleid ik deze gesprekken en zorg ik voor een veilige sfeer. Voorkennis is niet nodig. We kunnen gebruik maken van reeds aanwezige kunstwerken, maar ik kan ook werken met afbeeldingen of met zelf meegebrachte voorwerpen.

Kunst kijken kan uitgebreid worden met kunst maken en/of kunst onderzoeken.

Voorbeelden:

  • Op basisschool De Boomgaard heb ik een dagprogramma rondom kunst gedaan met de leerlingen uit groep 7. Eerst hebben we kunst bekeken, daarna hebben de leerlingen aan de hand van meegebrachte objecten zelf kunst onderzocht. Hierbij hebben we de cyclus van onderzoekend leren gevolgd. Als afsluiting van de dag hebben de leerlingen hun eigen kunstwerk gemaakt.
  • Op OBS Margrietschool heb ik bij de kleuters een les gegeven over de primaire kleuren. De kinderen hadden als thema proefjes. Ik ben toen, verkleed als professor, op bezoek gegaan en heb voorgelezen, werk van Mondriaan laten zien en verf gemengd met de kinderen.
  • Namens Museum voor 1 dag ga ik op bezoek in verzorgingstehuizen bij mensen met Alzheimer. Ik heb een koffer vol museumstukken bij me. Samen bekijken we de voorwerpen en praten we erover. Veel voorwerpen roepen herkenning op, maar vaak ook herinneringen en verhalen. Hierbij maak ik gebruik van bijvoorbeeld bijpassende muziek, geuren en smaken.