Kunst kijken als vak
De eerste tentoonstelling die ik ooit bezocht, was een verkooptentoonstelling van Anton Heyboer in het kasteel van het naburige dorp waar ik woonde. Ik weet het nog precies. Ik zat in groep 8 en fietste met mijn beste vriendin een half uur door de brandende zon. Verwachtingsvol. Want we gingen kunst kijken. Maar ook spannend. Want eigenlijk had ik geen idee wat dat was en hoe dat moest. Ik weet nu nog steeds wat ik toen zag, dacht en voelde. Het is inmiddels 30 jaar geleden en kunst kijken heeft me nooit meer losgelaten.
Samen naar kunst kijken is nu mijn vak geworden. Voor mij het mooiste vak dat er bestaat.
Elke rondleiding en elke museumles is weer anders. Omdat het onderwerp elke keer anders is, maar vooral omdat de deelnemers elke keer anders zijn. En dat zorgt altijd voor mooie gesprekken, prachtige verhalen en een ervaring om met een glimlach aan terug te denken.
Terugkijken met een glimlach
Ik kijk ook met veel plezier terug op mijn eigen ervaringen tot nu toe. Ik heb Cultuur- en Wetenschapsstudies gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Daarna een tijdje in het theater gewerkt en door Zuid-Amerika gereisd. Daar heb ik vrijwilligerswerk gedaan op een schooltje en de liefde voor lesgeven ontdekt. Terug in Nederland ben ik de Pabo gaan doen en heb daarna met veel plezier lesgegeven in het basisonderwijs. Maar toch bleef die kunstkijkervaring me steeds roepen. Tot ik besloot om te gaan werken als rondleider. Ik ben begonnen bij het Centraal Museum en mocht al vrij snel de onderwijsprogramma’s voor het nijntje museum schrijven. En van het een kwam het ander.
In het hier en nu
Inmiddels heb ik rondleidingen en workshops gegeven voor het Rietveld Schröderhuis, Museum Catharijneconvent, nijntje museum, Aorta Architectuurcentrum, KLU en Filiaal Theatermakers. En werk ik op verschillende basisscholen, voor Museum voor 1 dag en implementeer ik Musea in Gebaren bij het nijntje museum en het Centraal Museum. Hiertoe heb ik een aantal specifieke trainingen gevolgd, zoals I ASK, Onvergetelijk, Visual Thinking Strategies en omgaan met mensen met dementie. Op dit moment zet ik deze kennis en ervaring in als educator onderwijs bij Museum Catharijneconvent.
Kunst kijken als professioneel vak
Naast mijn eigen professionele ontwikkeling, zie ik dat het vak van rondleider en museumdocent ook steeds professioneler wordt. Dit vind ik een goede ontwikkeling en daar wil ik graag aan meewerken. Mede daarom ben ik bestuurslid van BRAM; de Beroepsvereniging voor Rondleiders, Acteurs en Museumdocenten. Wij zijn een serieuze gesprekspartner voor musea, de museumvereniging en natuurlijk onze leden. Ik voer adviesgesprekken en organiseer (netwerk)bijeenkomsten.
Niet over mij, maar over jou
Maar nu genoeg over mij. Ik ben nieuwsgierig naar jou. Want jij, jouw groep of jouw organisatie staat centraal in mijn werkwijze. Het gaat om wat jij wilt en waar jij behoefte aan hebt. Ik sluit namelijk graag aan bij jouw wensen en zorg voor een rondleiding, les, programma, training of advies op maat. Dus neem gerust contact met me op en stel je vragen!